HOME // STICHTING WIELERDORP RIJSBERGEN

Stichting Wielerdorp Rijsbergen

In december 2015 reisden enkele Rijsbergse vrienden af naar Breda voor een boekpresentatie over de wielerroman De Speer van Rijsbergen, een boek over het roerige wielerleven van oud-Rijsbergenaar Johan van der Velde. Een avond wat de grondslag legde voor de start van Stichting Wielerdorp Rijsbergen.

De Rijsbergse vrienden delen al langer hun liefde voor het wielrennen.
Regelmatig worden de racefietsen gepakt , waarna ze met een boterham met pindakaas in de achterzak Rijsbergen uitrijden om de Brabantse lucht op te gaan snuiven.

Niet een ‘de dood of de gladiolen’-instelling of een ander het snot voor de ogen rijden, maar altijd wel met gestrekt tempo. Het gaat deze mannen om het groepsgevoel. Heeft iemand een dag de benen niet en zit ie te harken, wordt hem niet het snot voor de ogen gereden, maar even uit de wind gehouden. Dit groepsgevoel en het op pure wijze beleven van wielrennen is wat zij graag willen ervaren, uitdragen en overdragen.

Regelmatig zijn de Rijsbergse vrienden te vinden bij tal van wielerevenementen, zo ook bij de Tour de France. Het was in 2015 toen door één van de camera’s van de Franse regie, net zoals in vele voorafgaande jaren, de grote letters van de ‘Alpe d’Huez’ in beeld werden gebracht. Deze maal lag er echter een vlag bij. Het was de Rijsbergse vlag die door één van de Rijsbergse vrienden was weggelegd! Door dit tv-shot ging de Rijsbergse vlag de gehele wereld over. De telefoons van de vrienden ontploften, het hele dorp begon hen te appen! Rijsbergen en wielrennen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Na de boekpresentatie op de decemberavond in 2015 was het voor hen dan ook duidelijk, Rijsbergen verdient meer aandacht op wielergebied. Het dorp heeft immers maar liefst 10 wielerprofs voortgebracht, een fenomeen waar geen dorp zich in Nederland aan kan tippen.

Over de naam waren ze het daarom snel eens, het moest Wielerdorp Rijsbergen worden.Een idee was geboren, wat inmiddels resulteerde in tal van schitterende evenementen, door deze mannen georganiseerd en wat nog vele evenementen zal gaan organiseren.

Veel plezier op onze nieuwe website.

Stichting Wielerdorp Rijsbergen