EXPOSITIE

Expositie

Het dorp Rijsbergen mag met recht het Mekka van de wielersport genoemd worden. In een aaneengesloten periode van bijna driekwarteeuw hebben 11 renners, die in dit dorp zijn geboren of hebben gewoond, een stempel gedrukt op de wielersport in Nederland.

De kogel is door de kerk! Met trots kunnen we jullie mededelen dat onze toertocht De Speer van Rijsbergen een vervolg gaat krijgen. Noteer daarom alvast in je agenda: zondag 23 juni 2019!

Toertocht ‘Speer van Rijsbergen’ vernoemd naar Johan van der Velde wordt gehouden op zondag 23 juni! Met start en finish op Sportpark De Laguiten in Rijsbergen, Laguitensebaan 60A,
4891 XR in Rijsbergen.

Een evenement ontstaan uit het DNA van ons dorp.

De liefde en passie voor het fietsen. De wielersport die ons dorp al zoveel mooie herinneringen heeft gebracht.

Met de toertocht De Speer van Rijsbergen wil wielerdorp Rijsbergen de recreatieve en sportieve fietssport stimuleren, van jong tot oud. Zoveel mogelijk mensen laten genieten en
bewegen in het prachtige en veelzijdige landschap van onze regio. Dat alles overgoten met Bourgondische gastvrijheid, de typische ‘sfeer van Rijsbergen’.

Noteer dus alvast in uw agenda, zondag 23 juni!

Elf profrenners

Het begon met de bekende baanrenner Janus Brapenninckx: Zilveren medaille Olympische Spelen Amsterdam in 1928, jarenlang met Jan Pijnenburg het meest gevreesde zesdaagsenkoppel in de jaren dertig, wegkampioen van Nederland in 1930, winnaar van in totaal 544 wedstrijden! Koos Mathijssen die werd geboren op de Krabbebossen was de volgende renner met Rijsbergse Roots.

Vervolgens was het de beurt aan een ronde renner Kees Haast en Piet Braspennincx. Zo naderen we dan de roemrijke wielerperiode van toprenners als Johan van der Velde (twee keer kampioen van Nederland, ronde winnaar, dragen van de gele trui en derde plaats (!) Tour de France, enkele keren winnaar van het puntenklassement in de ronde van Italie etc.), Jacques Hanegraaf (twee keer kampioen van Nederland, winnaar Amstel Gold Race en Parijs-Brussel, dragen van de gele trui en winnaar rode trui in Tour de France).

Halverwege de jaren ’90 kwam er een einde aan de grote Nederlandse successen. Hetzelfde gold voor de Rijsbergse renners. M.u.v. Sandra Rombouts! Zij zorgde in die tijd nog voor successen in binnen- en buitenland!

Wielerwedstrijden

Roemruchte wedstrijden als, de negen van Rijsbergen, de “Hel van Oekel”, de Profronde van Rijsbergen en uiteraard de Platte Sturenkoers ontbreken niet in deze expositie. Vele foto’s en video’s brengen ons terug naar de tijden dat o.a. Klein Oekel en de Laguiten het decor vormde voor prachtige wielersport.

Wielerverenigingen en fietsclubs

Rijsbergs grootste wielervereniging “Sporting Oekel” in dit Rijsbergs wielerverhaal niet ontbreken. Wie herinnert zich niet de cyclocross van deze vereniging door de schuur van de heer Jochems. Een club die bijna 50 jaar bestaat kent vele vehalen!

Met het in beeld brengen van de fietsclubs van nu en aandacht voor Stichting Wielerdorp Rijsbergen en haar activiteiten wordt getracht om bijna honderd jaar wielersport in Rijsbergen bij elkaar te brengen.

Groei-expositie

Het is de bedoeling dat u als bezoekers uw foto’s en relekwieën ook aan deze expositie kunt toevoegen. Stichting Wielerdorp Rijsbergen heeft als doel om met deze expositie nog meer herinneringen en verhalen te verzamelen over de roemruchte wielerhistorie van het wielrennen in Rijsbergen. Vandaar dat er is gekozen voor de term groei-expositie. Gedurende de looptijd zal de collectie alleen maar gaan groeien.

Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door Janus Jochems, Jan Bastiaansen, Cor Mathijssen, René Lochten, Kees Roks en Henk Theuns in samenwerking met Stichting Wielerdorp Rijsbergen en Cultuur Historisch Museum De Weeghreyse. Tevens danken wij iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan de tot stand komen van deze expositie.

Voor de openingstijden en meer informatie kunt u terecht op de website van Cultuurhistorisch centrum De Weeghreyse