Hoewel het coronavirus ervoor zorgt dat evenementen geen doorgang kunnen vinden, heeft Wielerdorp Rijsbergen besloten zich tóch in te zetten voor een goed doel. Dit jaar kiest de organisatie voor een heel bijzonder doel: het baanbrekende hartonderzoek van Rogier Veltrop (41). En jij kunt hieraan je sportieve bijdrage leveren.
De eerste editie van De Speer van Rijsbergen vond plaats in 2017. En inmiddels is de wielertocht een begrip. De toertocht, die is vernoemd naar onze wielerheld Johan van der Velde, staat elk jaar in het teken van een ander goed doel. In de voorgaande jaren waren dit Stichting Gijsje Eigenwijsje, Stichting Pim Junior en Kika en het Amphia Ziekenhuis. Deelnemen aan de tocht is automatisch bijdragen aan dit doel.

ENORME DOORBRAAK
Vijf jaar geleden kreeg wetenschapper Rogier Veltrop een tweede levenskans toen hij een donorhart kreeg. Nú doet de vernuftige Boxtelaar aan de universiteit van Maastricht onderzoek naar zijn eigen genetische hartziekte. Met succes. Rogier staat aan de vooravond van een enorme doorbraak. Hij is in staat om van volwassen en zieke hartcellen weer gezonde stamcellen te maken. Hij corrigeert hierbij de genetische aandoening en haalt de mutatie die het hart- en vaatfalen veroorzaakt eruit. Rogier vertelde over zijn onderzoek in het televisieprogramma Op1. Bekijk dit filmpje voor meer informatie. 

GOEDEDOELENFIETSER
Toen onze ambassadeur en goededoelenfietser Ruud van der Meijden geattendeerd werd op dit mooie doel, besloot hij zich in te zetten voor Rogiers onderzoek. Hij doet dit op de fiets en start vrijdag 4 september aan een vierdaagse monsterfietstocht van maar liefst 1.000 kilometer. De tocht start in Boxtel, de geboorteplaats van beide mannen, en voert via Waddeneiland Texel kriskras door Nederland naar Maastricht, waar Rogier zijn onderzoek aan Universiteit Maastricht uitvoert.
De sportieve Ruud zette zich eerder in voor andere goede doelen zoals stichting Gijsje Eigenwijsje en stichting Pim waarvoor hij in totaal 30.000 euro heeft opgehaald. 
Wielerblad Bicycling schonk aandacht aan zijn komende fietstocht. Klik hier voor meer informatie.

CHEQUE
Om verder te kunnen met zijn grensverleggende onderzoek heeft Rogier geld nodig. Veel geld. Denk hierbij aan middelen voor kostbare laboratoriummaterialen als een microscoop, kweekbakjes en voeding voor de cellen. 
Fietsliefhebbers die een bijdrage willen leveren aan het fantastische werk van Rogier kunnen zich daarvoor inzetten. Inderdaad: op de fiets! Maandag 7 september kunnen deelnemers vanuit Boxtel de laatste 120 kilometer meefietsen. Tot de finish in Maastricht, waar we een cheque aan Rogier overhandigen met daarop het door ons opgehaalde bedrag.

STEUN DEZE ACTIE!
Elke euro is welkom en is een steun in dit mooie en waardevolle onderzoek.
Meer informatie en hoe je doneert vind je op https://www.umcrowd.nl/actie/stichting-wielerdorp-rijsbergen.