WIELERTHEATERS // SPEER VAN RIJSBERGEN

De speer komt thuis

Het eerste wielerevenement van Wielerdorp Rijsbergen kwam tot stand naar aanleiding van het boek van auteur John van Ierland over de Rijsbergse wielerheld Johan van de Velde: De Speer van Rijsbergen!

In januari 2016 was het zover; Rijsbergen maakte zich op voor een eerste wieleravond georganiseerd door Wielerdorp Rijsbergen.
De deuren van de Harmoniezaal gingen open. Het bleek te zijn omgetoverd tot een wieler-walhalla. Muren en plafonds waren bekleed met wieleroutfits uit de verzameling van Henk Theuns, wielerfotograaf die tevens één van de grootste verzameling wielertricots in zijn bezit heeft. Aan de wand prijkten foto’s, petjes en sjaals uit de hoogtijdagen van oud-wielerprofs uit Rijsbergen.

Het motto van de avond was: ‘De Speer komt thuis’. In de uitverkochte zaal verscheen op het podium ‘De Speer’ Johan van der Velde, die voor deze avond teruggekeerd was naar Rijsbergen, waar hij samen met onder andere oud-profs Cees Haast en Jacques Hanegraaf herinneringen uit het wielerverleden opgehaalde. Ook oud-profs Emiel Kerstens en Jos van Aert waren hierbij aanwezig en kwamen met mooie anekdotes over hun gedeelde passie.
De avond werd gepresenteerd door John van Ierland, de auteur van het boek: De Speer komt Thuis. Het was een avond waarin je werd meegezogen in de beleving van de kleppers van weleer wat resulteerde in kippenvelmomenten bij de 250 aanwezigen.

In de dagen en weken erna werd er veel over nagepraat in het dorp. De avond bracht jong en oud samen, waar vele herinneringen werden gedeeld. Iedere Rijsbergenaar herinnerde zich de mooie momenten nog die deze avond de revue passeerden. Alles werd herbeleefd, ook de minder mooie kanten die het wielrennen, onder andere voor ‘De Speer’, met zich mee hadden gebracht.
Het was schitterend te zien hoe hij afrekende met het verleden. Vuisten werden gebald, een schuldgevoel werd ingelost. Johan werd in Rijsbergen weer op schouders gedragen, een tafereel wat veel van de aanwezigen zich nog wisten te herinneren van 35 jaar daarvoor.
De bezoekers spraken uit naar meer wielerevenementen te verlangen. De organisatie, Stichting Wielerdorp Rijsbergen ging mee met dit gevoel en werd uitgedaagd, bewust van het feit dat dit hoogtepunt moeilijk te evenaren zal worden.