WIELERTHEATERS // DE TOUR VAN ’80

De Tour van ‘80

Na het doorslaand succes van de avond ‘De Speer komt Thuis’ was heel Rijsbergen het over één ding eens; er moest een vervolg op komen.
En zo geschiedde, op 28 april 2016 organiseerde Stichting Wielerdorp Rijsbergen in een uitpuilende Harmoniezaal De Tour van ’80. Het was Wielerdorp Rijsbergen onder andere gelukt de grote Joop Zoetemelk vanuit zijn huidige woonplaats in Frankrijk naar Rijsbergen te krijgen!

Rijsbergen ging 36 jaar terug de tijd in. Tijdens deze avond was de rode draad de deelname van de oud-profs aan de Tour de France van 1980 waar veel herinneringen werden opgehaald over het Nederlandse succes.

Op deze avond, waarvan de presentatie in handen lag van auteur John van Ierland, kon naast tourwinnaar Joop Zoetemelk zijn Rijsbergse meesterknecht Johan van de Velde niet ontbreken.
Als derde was oud wielerprof en ploegmaat Leo van Vliet te gast, tegenwoordig wedstrijdleider/organisator van de Amstel Gold Race. Samen haalden zij de Tour van 80” naar Rijsbergen.

Het podium was het decor van een huiskamer uit de jaren ’80 met leren fauteuils en een oude schemerlamp. Eén voor één werden de grootheden naar het podium geroepen, waar zij door niemand minder dan de Rijsbergse ‘kleine grootheid’ Adrie Vermeeren naartoe werden geleid.
Alles passeerde de revue; de tourwinst van Joop, de val van Johan en over hun wereldberoemde Ti-Raleighploeg met 11 etappes kregen ze de zaal muisstil.

Aan één avond hadden ze lang niet genoeg, de ruim tweehonderd bezoekers van De Tour van 80 konden wel een week praten over die ene tour. Anderen zagen de profronde al weer terugkomen in het dorp.
De eerste editie ‘De Speer komt Thuis’ organiseerde Stichting Wielerdorp Rijsbergen in januari 2016 rondom Johan, ‘De Speer van Rijsbergen’, van der Velde. Die avond overtrof echter alle verwachtingen. De zorgen die de mannen achter de Stichting hadden om deze avond te evenaren bleken voor niets. Er werd wederom teruggekeken op een geweldige avond!